Sisteme complementare DE STINGERE A INCENDIILOR
ACȚIUNE RAPIDĂ LA DETECTAREA FLĂCĂRILOR
Evenimente nedorite precum incendiile se produc cu o anumită probabilitate.
Iarna se produc aproape de două ori mai multe incendii decât vara. Se consideră că acest lucru se poate datora unei creșteri a sarcinii tablourilor electrice, care sporește și riscul de incendiu.
Auditurile sugerează că există o legătură între vechimea echipamentelor electrice și incendiile din instalațiile electrice fixe. Proprietățile echipamentelor electrice se deteriorează în timp.
În situația izbucnirii unui incendiu secvențele cheie până la momentul eliminării pericolului sunt:
- declanșarea sistemelor de alarmă;
- apelarea serviciilor de urgență;
- intervenția pompierilor pentru stingerea în siguranță a focului.
În această succesiune de evenimente, elementul critic este TIMPUL scurs până la finalizarea intervenției pompierilor. Durata de timp scursă până la stingerea incendiului determină și anvergura daunelor materiale produse de flăcări.
În plus, la intervențiile echipajelor de pompieri asupra zonelor afectate de incendii se utilizează pulbere, aditiv de apă sau spumă, substanțe ce pot afecta iremediabil dispozitive și echipamente de valori însemnate.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente tragice, ce pot avea și consecințe însemnate în plan material, au fost concepute soluții de stingere a incendiilor, chiar din faza lor incipientă.
Soluțiile MAUS sunt echipamente complementare pentru soluțiile clasice de protecție la incendiu obligatorii prin lege.
Aceste echipamente se disting prin simplitate și eficiență în acțiunea de stingerea rapidă a incendiilor, chiar la punctele de declanșare, putând contribui la reducerea costurilor privind asigurarea clădirilor.
TEHNOLOGIE FĂRĂ REZIDUURI
Deoarece aerosolii constau din particule foarte mici de gaz, rezultatul este un agent de stingere mai eficient decât pulberea convențională.
O altă caracteristică importantă a aerosolilor este că viteza de cădere a particulelor scade pe măsură ce suprafața devine mai mare în raport cu masa, ceea ce face ca rezistența aerului să fie relativ mare în raport cu forța gravitațională. Acest lucru are ca rezultat faptul că particulele rămân suspendate pentru o perioada mai lungă de timp , contribuind la o perioada mai lungă de inertizare, creând astfel o protecție la reaprindere.
Împreună, acești factori fac din aerosolii generați pirotehnic un agent de stingere foarte eficient. Efectul de stingere este de 2-10 ori mai eficient decât halonul din stingătoarele clasice.
De reținut este faptul că tehnologia ce susține modul de funcționare al stingătoarelor MAUS a fost utilizata în anii ‘80 la echipamentele de siguranță ale proiectelor spațiale, pentru a fi folosite de cosmonauți în situații critice.
Echipamentele complementare sistemelor obligatorii de stingere a incendiilor pot reduce costurile privind asigurarea clădirilor, precum și posibilitătile de izbucnire sau extindere a incendiilor.