12 RECOMANDĂRI PENTRU UN MAGAZIN ONLINE PERFORMANT
Când ai un magazin online ești pus zilnic în fața multor provocări, iar concurența tot mai mare și condițiile pandemice pun și mai mare presiune pe activitatea ta.
Pentru a obține profit și a dezvolta o afacere viabilă în mediul online, este important să identifici metodele prin care poți să fii mai eficient, astfel încât să răspunzi cât mai bine cerințelor unor cumpărători tot mai informați și exigenți. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să-ți îmbunătățești activitatea magazinului tău online:
1. Simplifică experiența cumpărarii online
Pentru a facilita înregistrarea comenzilor în website-ul magazinului tău online, este indicat să simplifici cât se poate de mult modalitatea de adăugare a produselor în coșul de cumpărături și secțiunea de finalizare a comenzilor. Nivelul de cunoaștere al modului de navigare online este foarte diferit în rândul utilizatorilor, iar ușurința înregistrării unei comenzi poate atrage mai mulți cumpărători.
2. Furnizează informații complete despre tine și despre ceea ce oferi
Oferă în magazinul tău online informații relevante despre afacerea ta: o prezentare a firmei sau un scurt istoric, inclusiv de ce ai ales să faci acest lucru, precum și detalii despre produsele și serviciile tale. Este foarte important să scrii cum poți fi contactat în cazul unor sesizări sau dacă se solicită informații suplimentare. Sentimentul de siguranță al cumpărătorilor sporește dacă există posibilitatea de a te contacta cu ușurință atunci când întâmpină diverse probleme.
3. Folosește descrieri complete ale produselor
În paginile dedicate produselor ar fi bine să incluzi informații complete despre cromatică, tip, dimensiuni, caracteristici tehnice sau produse compatibile. Toate aceste detalii vor furniza clienților datele complete care să stea la baza deciziei de cumpărare și vor preveni eventualele retururi.
4. Permite postarea recenziilor produselor
Recenziile postate de către clienți pot atrage la rândul lor noi comenzi pentru produsul descris. Experiențele personale ale clienților în utilizarea unui anumit produs pot facilita luarea deciziei de cumpărare din partea celor care au anumite semne de întrebare sau ezită între mai multe oferte.
5. Pune la dispoziția clienților diverse modalități de plata
Oferă modalități multiple de efectuare a plății pentru a permite cât mai multor clienți să poată realiza plata.
Poți avea în vedere soluții precum plata cu cardul, ramburs sau prin transfer bancar.
S-a observat ca magazinele online cu metode de plata multiple au înregistrat atât o creștere a vânzărilor, cât și a valorii medii a coșului de cumpărături și a numărului vizitelor recurente. În plus, mulți dintre cumpărătorii care au ales plata online având salvate datele de plată, au revenit pentru achiziții ulterioare.
6. Oferă stimulente și încurajează clienții să te recomande
Pentru a încuraja clienții să finalizeze comanda, poți oferi gratuit serviciul de transport dacă vânzarea înregistrează un anumit plafon. De asemenea, poți să oferi o reducere a valorii comenzii pe baza unor vouchere unor clienți fideli sau celor noi. Acest tip de beneficii poate face diferența față de ofertele altor competitori.
De asemenea, introducerea unui sistem de recomandare poate aduce contribuții majore la promovarea magazinului chiar de către cumpăratorii online. Prin trimiterea unui link de recomandare a magazinului, după efectuarea unei achiziții, un client poate fi recompensat cu un cadou suplimentar sau un cod reducere pentru viitoare achiziții.
Clientul poate obține astfel beneficii suplimentare și după ce a cumparat produsul dorit.
7. Redu timpul necesar pregătirii comenzilor pentru livrări
Împachetarea reprezintă o etapă importantă și consumatoare de timp în procesul de livrare. Pregătește-ți din timp ambalajele necesare produselor tale (cutii, materiale protectoare, etichete autocolante) și asigură-te că ai un stoc de rezervă necesar pentru situațiile în care crește numărul de comenzi.
După ce ai terminat de împachetat, o soluție practică și rapidă este să tipărești AWB-urile pe etichete utilizând o imprimantă AWB. Cu ajutorul acesteia, poți tipări etichete direct din platformele de curierat și să le aplici apoi rapid pe colete.
Vei reduce semnificativ timpul alocat acestei activități. În plus, AWB-urile tipărite sunt rezistente la diverse condiții de transport permițând eliminarea obișnuintelor plicuri de plastic și evitarea unor posibile pierderi ale coletelor.
Există firme care îți pot închiria o imprimantă AWB cu un preț accesibil, astfel încât să nu fii nevoit să aloci o sumă mare de bani pentru achiziția unei astfel de imprimante.
8. Negociază condiții optime de livrare cu firma de curierat
Costul trimiterii coletelor are un rol important în ecuația afacerii tale.
Solicită oferte de la mai multe firme de curierat pe baza unui volum estimat de pachete trimise și a frecvenței expedierii acestora.
Compară apoi ofertele și, după ce identifici varianta optimă, negociază tarifele astfel încât să obții condiții avantajoase pentru livrarea pachetelor tale.
Pentru o eficientizare a efortului de livrare la timp a coletelor către clienții tăi, apelează la toate variantele de livrare existente în portofoliul firmelor de curierat: pick-up point, locker, same day, next day, standard, livrare international.
9. Menționează clar în site termenul de răspuns la întrebări
Pentru a spori gradul de încredere al clienților față de afacerea ta, este recomandat să specifici un timp de răspuns în cazul în care îți sunt adresate întrebări, sesizări sau observații. Transmite un răspuns într-un interval cât mai scurt, în cateva ore sau în maxim 24 de ore.
10. Implementează o secțiune de întrebări și răspunsuri (FAQ)
Construiește o secțiune de întrebări și răspunsuri pe baza semnelor de întrebare ridicate de către clienți prin toate canalele tale de comunicare: e-mail, telefon, rețele sociale, chat.
Prin secțiunea FAQ ai răspunsuri deja pregătite pentru utilizatori și economisești timp prețios, anticipând solicitările ulterioare ale clienților pentru subiecte generale.
11. Folosește e-mail marketingul
Prin transmiterea de newslettere prin platformele de e-mail marketing disponibile gratuit, magazinul tău va deveni mult mai expus către persoanele interesate de produsele oferite, sporind gradul său de notorietate în rândul cumpărătorilor.
In plus, puteți asigura fidelizarea clienților prin transmiterea constantă a ofertelor speciale, a informărilor despre produsele și serviciile nou apărute, dar și despre noutățile din domeniul de activitate.
12. Obține permanent feed-back din partea clienților
Menține permanent contactul cu clienții tăi pentru a obține informații relevante despre experiența de cumpărare de pe magazinul tău online. Aceasta se poate realiza fie telefonic, fie automat prin platformele de e-mail marketing, dar și prin încurajarea trimiterii feed-back-ului cu mesaje sau comentarii pe e-mail, site, rețele sociale.







Îți dorim să reușești să oferi clienților tăi o experiență de cumpărare pozitivă și diferită. Experiențele crează legături pe termen lung și îți asigură succesul mult dorit.